Όλα όσα αγνοούμε για τις πισίνες… που τόσο αγαπάμε!

Ο κ. Λεωνίδας Οδυσσέως, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Relax Pools & Gardens Ltd», δίνει απαντήσεις και μας λύνει απορίες.

Οι πισίνες που πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσαν είδος πολυτελείας, σήμερα, έχουν σχεδόν μετατραπεί σε «αναγκαία» άνεση, λόγω και των κλιματικών συνθηκών στην χώρα μας.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε και γνωρίζουμε, πριν αποφασίσουμε να την εντάξουμε στη ζωή μας ως μέρος της κατοικίας μας; Ποιες παγίδες ελλοχεύουν και πώς να τις αποφύγουμε; Ποιος τύπος πισίνας αρμόζει στις δικές μας ανάγκες; Ποιο το κόστος και ορθή συντήρηση;

Της Νίκολα Καρατζιά

Ποια είδη πισίνας υπάρχουν και τι πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, πριν προβούμε στην τελική επιλογή; 

Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρουμε πριν αποκτήσουμε μια πισίνα, σχετίζεται με τον τύπο της. Πρέπει δηλαδή να επιλέξουμε εάν θα είναι Σκίμερ ή Υπερχείλισης. Αναλόγως του τύπου και του τρόπου κατασκευής, θα καθοριστεί και το συνολικό της κόστος.

Η Σκίμερ είναι το πιο σύνηθες είδος πισίνας για το σπίτι, αφού αποτελεί πιο οικονομική λύση και χρειάζεται λιγότερο χώρο. Το χαρακτηριστικό της είναι το ύψος του νερού που ανέρχεται στα 15-20 εκ. κάτω από το χείλος της. Αν και δεν θεωρείται τύπος πολυτελείας, με τα ανάλογα υλικά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ελκυστική.

Από την άλλη, οι πισίνες Yπερχείλισης αδιαμφισβήτητα θεωρούνται ως πιο πολυτελής εκδοχή. Η ηρεμία του νερού αφού το κύμα χάνεται στο κανάλι, σε συνδυασμό με την εικόνα της επίπεδης στάθμης του που το εναρμονίζει με τον περιβάλλοντα χώρο, είναι τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως η υπερχείλιση μπορεί να υφίσταται σε μία ή και περισσότερες πλευρές. Για παράδειγμα, σε σπίτια με υψομετρική θέα προτιμάται η υπερχείλιση μίας πλευράς, που ονομάζεται Vanishing Edge.

Βάσει της εμπειρίας σας, ποια είναι τα συχνότερα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος όταν επιλέγει πισίνα και πώς θα τα αποφύγει;

Το σημαντικότερο στοιχείο της πισίνας είναι η στεγανότητα της, και αυτό είναι συνυφασμένο με την ποιότητα κατασκευής. Συνήθως αγνοούμε τον κίνδυνο διαρροής αν και αποδεδειγμένα, είναι πρόβλημα που παρουσιάζεται πολύ συχνά, από τα πρώτα κιόλας χρόνια μιας πισίνας.

Τελευταίως, βλέπουμε πιο συχνά την επιλογή μη κατάλληλων υλικών – όπως μεγάλα κεραμικά αυλής και τσιμεντοκονία. Τα συγκεκριμένα υλικά δεν διαθέτουν κατάλληλες προδιαγραφές για πισίνες, αφού εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους και δεν είναι ανθεκτικά στον χρόνο.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να προβαίνουμε στην ορθή επιλογή κατασκευαστή, μελετώντας πρώτα την αξιοπιστία, καλή φήμη, πολύχρονη εμπειρία του, καθώς και τον τρόπο κατασκευής, τα υλικά που χρησιμοποιεί, την ομάδα υποστήριξης που τον πλαισιώνει, την ανάληψη ευθύνης και «after sales service» που παρέχει. Αυτά θα πρέπει να είναι τα βασικότερα κριτήρια επιλογής μας. Εάν αποφασίζουμε έχοντας ως γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την τιμή, ενδέχεται να κάνουμε λανθασμένες κινήσεις.

Στην εποχή μας και για τα κυπριακά δεδομένα, η απόκτηση μιας πισίνας στην κατοικία μας θεωρείται πολυτέλεια ή οι τιμές δεν είναι αποτρεπτικές;

Το κόστος μιας μικρής πισίνας, ξεκινάει στις €10,000. Ένα ποσό που αντιστοιχεί σε αμέτρητες μέρες και νύχτες απόλαυσης και χαλάρωσης, στο δικό μας προσωπικό χώρο. Ως εκ τούτου, η απόκτηση μιας πισίνας δεν θεωρείται πολυτέλεια, ενώ αντιθέτως αναβαθμίζει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας στο σπίτι. Είναι εξάλλου γνωστό πως το κολύμπι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία όλης της οικογένειας, πόσο μάλλον των γονέων που συνήθως έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γυμνάζονται επαρκώς.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν πολύ την τελική κατασκευαστική τιμή;

Η τιμή επηρεάζεται από το μέγεθος, τον τύπο, τα υλικά επένδυσης και διάφορες επιπλέον προσθήκες, όπως είναι το κάλυμμα ασφαλείας, που ναι μεν αυξάνει σημαντικά την τιμή, προσφέρει όμως εκτός από το προφανές, δηλαδή την ασφάλεια, εξοικονόμηση στο κόστος συντήρησης, δωρεάν θέρμανση, χρήση λιγότερων χημικών.

Συνήθως, αναλόγως της τιμής του σπιτιού, καθορίζεται και η τιμή της πισίνας που του αρμόζει. Σε μικρό οικόπεδο, βάζουμε μικρή και οικονομική πισίνα, επιφάνειας Σκίμερ, από οικονομικά υλικά όπως είναι το PVC Liner. Σε μεγαλύτερες και πιο πολυτελείς κατοικίες, ταιριάζει και μεγαλύτερη πισίνα, υπερχείλισης συνήθως, κατασκευασμένη από ακριβότερα υλικά – όπως τα κεραμικά.

Παλαιότερα, συχνότερη επιλογή επένδυσης μιας πισίνας, ήταν η ψηφίδα. Σήμερα, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια ροπή προς το κεραμικό. Το γεγονός αποτελεί θέμα ποιότητας και ανθεκτικότητας υλικού ή τάσεις της μόδας;

Οι βασικές επιλογές επένδυσης της πισίνας είναι τα κεραμικά πορσελάνης,  οι ψηφίδες, τα επιχρίσματα τύπου plaster και οι πλαστικές μεμβράνες ή PVC Liner.

Οι ψηφίδες είχαν κυριαρχήσει πριν από 20 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές τέτοιες πισίνες στην Κύπρο. Ο ελκυστικός χρωματικός συνδυασμός ήταν ο βασικός παράγοντας για την επιλογή τους. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου, αφού υφίστανται αποκόλληση. Σχεδόν όλες οι επενδυμένες με ψηφίδα πισίνες, μετά από 8-12 χρόνια «ζωής», χρειάστηκε να ανακαινιστούν και να επενδυθούν εκ νέου.

Από την άλλη, τα κεραμικά πορσελάνης διαχρονικά θεωρούνται ως τα πιο ανθεκτικά. Μάλιστα, οι προσφερόμενοι χρωματικοί συνδυασμοί των κεραμικών, έχουν τα τελευταία χρόνια εμπλουτιστεί σημαντικά, κατατάσσοντας τα στην πρώτη θέση των επιλογών.

Ωστόσο, για όλους όσοι ψάχνουν οικονομικότερη λύση, το PVC Liner το οποίο και έχει βελτιωθεί αισθητικά λόγω του νέου τύπου 3D, είναι πάντα μία καλή επιλογή. Όσο για το plaster, να σημειώσουμε ότι λόγω της ανάγκης επανατοποθέτησης του μετά από 10-15 χρόνια, δεν συστήνεται πλέον στην Κύπρο.

Πώς ακριβώς πρέπει να γίνεται η ορθή συντήρηση μιας ιδιωτικής πισίνας, κάθε πόσο και πόσα περίπου στοιχίζει;

Η συντήρηση της πισίνας γίνεται με δύο τρόπους. Την αυτόματη λειτουργία των μηχανημάτων μαζί με χρήση ορθών χημικών, και τον καθαρισμό των επιφανειών της με σκούπα και βούρτσα. Η ανακύκλωση με φιλτράρισμα αποτελεί τον βασικότερο τρόπο καθαρισμού, και σκοπό έχει να απαλλάξει το νερό από βακτήρια, άλγη και ακαθαρσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, τα οποία καταλήγουν στην πισίνα μας.

Ο καθαρισμός με σκούπα και βούρτσα χρειάζεται να γίνεται μία ή δύο φορές εβδομαδιαίως, ώστε να αφαιρούνται ακαθαρσίες όπως φύλλα και σκόνη. Τους χειμερινούς μήνες η συχνότητα και οι ώρες καθαρισμού μειώνονται στο μισό, ενώ το κόστος των χημικών για τη συντήρηση μίας μικρής πισίνας είναι περίπου €300-€400 ετησίως.

Κάθε πόσο πρέπει να αλλάζεται το νερό;

Το νερό της πισίνας αλλάζεται σε σταθερή βάση λόγων εξάτμισης και backwash. Είναι όμως απαραίτητο μία συνολική αλλαγή τουλάχιστον κάθε 4-5 χρόνια, για να ανανεωθεί και αποφευχθεί ο κορεσμός λόγω των χημικών.

Θεωρείτε ότι μεταξύ της επιλογής χλωριούχου και θαλασσινού νερού, υπερτερεί θετικά κάποια από τις δύο ή εναπόκειται αποκλειστικά στο προσωπικό μας γούστο;

Το γέμισμα της πισίνας γίνεται πάντα με γλυκό νερό. Εάν υπάρχει μηχάνημα παραγωγής χλωρίνης με ηλεκτρόλυση, τότε χρειάζεται να προστεθεί αλάτι σε ποσότητα πολύ λιγότερη από της θάλασσας.

Ο καθαρισμός με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται μέσω της παραγωγής χλωρίνης, που έχει την ίδια ιδιότητα και δράση όπως της χλωρίνης σε σκόνη.

Αυτό που πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί, είναι ότι το συγκεκριμένο νερό δεν είναι απαλλαγμένο ή διαφορετικό από μία πισίνα με χλωρίνη. Η βασική διαφορά εναπόκειται στο ότι δεν χρειάζεται η προσθήκη χλωρίνης, χρειάζεται όμως η αντικατάσταση των αντιδραστήρων (Cell), που στο τέλος εξισώνει το κόστος.

Σε περίπτωση που κάποιος είναι αλλεργικός στην χλωρίνη, καλό είναι να προτιμήσει άλλα, πιο ποιοτικά συστήματα, εντελώς απαλλαγμένα από αυτή, όπως εκείνο της Dryden Aqua.

Τα τελευταία 5 – 10 έτη, ποια θα λέγατε ότι είναι η μεγαλύτερη ή σημαντικότερη αλλαγή που σημειώθηκε σε ότι αφορά στις πισίνες;

Η τεχνολογία της πισίνας εξελίσσεται και μεγαλώνει εφόσον όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τα οφέλη της. Έχουμε δει νέους τρόπους κατασκευής που διασφαλίζουν τη στεγανότητα και την αντοχή στις φυσικές φθορές. Το κεραμικό πορσελάνης σε μικρά μεγέθη έχει κυριαρχήσει λόγω της ποιότητας και αισθητικής του έναντι των άλλων επενδύσεων.

Στο θέμα απολύμανσης, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας μοντέρνες μεθόδους κατά πολύ αποδοτικότερες, ορισμένες χωρίς χρήση χλωρίνης. Οι νέες αντλίες είναι συμβατές με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και πολύ οικονομικότερες. Η θέρμανση πισίνας επιτυγχάνεται πιο γρήγορα και οικονομικότερα με την χρήση Heat Pumps, αντί των παλιών καυστήρων.  Αυτές οι εξελίξεις, είναι καποιες που ήδη έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην Κύπρο.

Κυρίως σε περιπτώσεις που στο σπίτι μας έχουμε μικρά παιδιά ή ακόμη και κατοικίδια, με ποιο τρόπο μπορούμε να αποκλείσουμε κάθε πιθανό κίνδυνο σε σχέση με την πισίνα που υπάρχει στον χώρο μας, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνα;

Στο θέμα ασφάλειας υπάρχει μόνο μία ολοκληρωμένη λύση και αυτή, είναι το κάλυμμα ασφαλείας. Παρόλο που στην αγορά προσφέρονται διάφορες εναλλακτικές, τίποτα δεν καλύπτει επαρκώς τους κινδύνους. Το κάλυμμα ασφαλείας είναι κατασκευασμένο με προδιαγραφές ASTM για να προστατεύσει από τους κινδύνους, εφόσον κλείνει σε ένα λεπτό, με εύκολο τρόπο, αυτόματα ή χειροκίνητα. Εφόσον είναι κλειστό, κανείς δεν μπορεί να το ανοίξει αν δεν έχει το κλειδί του. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αποκλείεται κάθε κίνδυνος.

Αγοράζοντας ένα σπίτι με ήδη έτοιμη πισίνα, ίσως και παλαιότερης κατασκευής, τί πρέπει να προσέξουμε και πώς θα αντιληφθούμε εάν όντως είναι σε καλή κατάσταση; Υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να μην μπορούμε να εντοπίσουμε από την πρώτη ματιά αλλά χρειάζονται έλεγχο από ειδικό;

Όπως έχω τονίσει προηγουμένως, η στεγανότητα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της πισίνας. Μια υφιστάμενη πισίνα, φυσικά και θα πρέπει να ελεγχθεί από ειδικό, ο οποίος θα ετοιμάσει πλήρη έκθεση της κατάστασής της με προτεινόμενες διορθωτικές λύσεις όπου τυχόν απαιτούνται.

Συναντούμε συχνά υφιστάμενες πισίνες που αλλάζουν «χέρια» και οι οποίες χρειάζονται μερική ή ολική ανακαίνιση, ειδικά αν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τις είχαν παραμελήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως χρειάζεται αλλαγή επένδυσης, συντήρηση ή αλλαγή μηχανημάτων, φωτισμών, περιμετρικού επιχείλιου και μονώσεων. Θα ήταν συνετό, όπως αυτός ο έλεγχος γίνεται πριν την υπογραφή συμβολαίου για αγορά κατοικίας.

Η απόκτηση μιας πισίνας θεωρείται κατάλληλη επιλογή για όλους ή υπάρχουν παράγοντες που θα πρέπει να θεωρηθούν αποτρεπτικοί εάν ισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις;

Η πισίνα είναι ένας χώρος αναψυχής και άσκησης, κατάλληλος για όλους.  Μια πισίνα εξάλλου, μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως των προσωπικών αναγκών του κάθε ιδιοκτήτη και των ατόμων που θα την χρησιμοποιούν. Καθένας, έχει για παράδειγμα τη δυνατότητα επιλογής στο είδος, διευκολύνσεις πρόσβασης στην πισίνα, βάθους, θερμοκρασίας νερού, θερμομόνωσης, μηχανισμών για άσκηση, υδρομασάζ. Ακριβώς για αυτό το λόγο, πριν τον σχεδιασμό μιας πισίνας, οφείλουμε πάντοτε να εξετάσουμε τις επιθυμίες και προτιμήσεις των χρηστών, με σκοπό να διασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.