Χριστίνα Παπαδοπούλου: Πόσο θα μας «κάψει» ο λογαριασμός της ΑΗΚ με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που «καίνε» αδιάκοπα;

Εάν είσαι και εσύ σαν εμένα, που το ασταμάτητο παιχνίδισμα των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών μέσα και έξω από το σπίτι, αποτελεί σχεδόν εθιστικό «μπουστάρισμα» της διάθεσής σου, σίγουρα θα αναρωτιέσαι πόσο πολύ θα σε τσούξει ο λογαριασμός της ΑΗΚ μετά τις γιορτές.

Για να σου λυθεί η απορία – αλλά και η δική μου -, ζητήσαμε από την Εκπρόσωπο Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, να μας εξηγήσει πόσο ασύμφορα σε ηλεκτρική κατανάλωση είναι τα λαμπάκια, καθώς και να μας αναλύσει τη μέθοδο με την οποία ο καθένας από εμάς μπορεί εκ των προτέρων να υπολογίσει το τελικό κόστος που θα έχει από την χρήση τους.

Επί τη ευκαιρία όμως, η κα Παπαδοπούλου μας δίνει και tips για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ εξηγεί πόσο και πώς συνεισφέρει σε αυτό η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οικίες μας.

Συνέντευξη: Νίκολα Καρατζιά

Πόσο κοστοβόρα σε κατανάλωση είναι τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;

Σε γενικές γραμμές, τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ούτε όταν τα κρατάμε αναμμένα ολόκληρο το βράδυ;

Ούτε και τότε δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Ισχύει ότι για να υπολογίσουμε την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλώσουν τα λαμπάκια την περίοδο των εορτών, θα πρέπει αρχικά να πολλαπλασιάσουμε τα Watt με τις ώρες που θα είναι αυτά σε λειτουργία, και εν συνεχεία, με την ισχύουσα τιμή της κιλοβατώρας;

Ναι, όντως, αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθείται και την αναλύω πιο κάτω με παραδείγματα.

• Εάν ένα κουτί με λαμπάκια είναι 100 Watts και θα δουλέψουν για 12 ώρες (από τις 18:00 που σκοτεινιάζει μέχρι τις 06:00 το πρωί), τότε 100 x 12 = 1.200 Watts, δηλαδή 1.2 kWh προς € 0,30 = € 0,36 για μια νύκτα. Για ένα δίμηνο, το κόστος θα είναι € 0,36 x 60 = € 21,6.

• Σε περίπτωση που ένα κουτί με λαμπάκια είναι 200 Watts και θα δουλέψουν για 12 ώρες (από τις 18:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί), τότε 200 x 12 = 2.400 Watts δηλαδή 2.4 kWh προς € 0,30 = € 0,72 για μια νύκτα. Για ένα δίμηνο, το κόστος θα είναι

€ 0,72 x 60 = € 43,2.

Κατοικίες με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, πόσα χρήματα μπορούν να εξοικονομήσουν τις γιορτινές ημέρες από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας;

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα λειτουργούν και παράγουν ενέργεια, όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Συνήθως κατά τις χειμερινές μέρες του χρόνου δεν υπάρχει ηλιοφάνεια με αποτέλεσμα οι κατοικίες που έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από το Δίκτυο της ΑΗΚ.

Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να εξηγήσουμε και τί ακριβώς είναι η Μέθοδος Συμψηφισμού (Net Metering).

Με τη μέθοδο του συμψηφισμού λοιπόν, στο τέλος της κάθε διμηνίας καταγράφεται η ποσότητα ενέργειας που έδωσε το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο τις στιγμές που είχε πλεόνασμα (εξαγωγή), και την αντίστοιχη ποσότητα που «τράβηξε» από το δίκτυο τις στιγμές που είχε έλλειμμα (εισαγωγή). Εάν για παράδειγμα, η εξαγωγή είναι μεγαλύτερη, η διαφορά πιστώνεται και μεταφέρεται για χρήση στο ερχόμενο δίμηνο, ενώ μηδενίζεται μια φορά κάθε τρία χρόνια.

Σε περίπτωση που η εισαγωγή είναι μεγαλύτερη, η διαφορά χρεώνεται με την ισχύουσα τιμή της κιλοβατώρας. Δηλαδή αν η τιμή της κιλοβατώρας είναι € 0,10, και στο συγκεκριμένο νοικοκυριό σημειώθηκε εισαγωγή 800 kWh και εξαγωγή

600 kWh (έλλειμμα 200 kWh), θα χρεωθεί για το κόστος ενέργειας

200 kWh x € 0,10 = € 20.

Επίσης, θα χρεωθεί για το κόστος χρήσης δικτύου, το οποίο είναι ίσο με τον ηλεκτρισμό που τράβηξε από το δίκτυο (800 kWh), επί το μοναδιαίο κόστος χρήσης δικτύου (€ 0,028/kWh). Με λίγα λόγια, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι:

800 kWh x € 0,028 = € 22,40.

Ακόμη, υπάρχουν χρεώσεις περιθωριακού μεγέθους, που ισχύουν για όλους τους καταναλωτές και είναι ανάλογες της κατανάλωσης (π.χ. επικουρικές υπηρεσίες). Σύμφωνα με το Σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που είναι σε ισχύ, κάθε 3 χρόνια το πλεόνασμα μηδενίζεται.

Στόχος είναι η χρήση φωτοβολταϊκών για παραγωγή ηλεκτρισμού προς ιδιοκατανάλωση. Ιδανικά, το κάθε νοικοκυριό – ή άλλη μικρή εγκατάσταση – θα μπορεί να παράγει τόσο ηλεκτρισμό, όσο χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών του. Κατά αυτό τον τρόπο, το δίκτυο της ΑΗΚ θα λειτουργεί ως «μπαταρία», απορροφώντας τη στιγμιαία περίσσεια της παραγωγής του ΦΒ ή ως προμηθευτής ηλεκτρισμού, όταν οι ανάγκες κατανάλωσης είναι μεγαλύτερες από την παραγωγή.

Εάν σας ζητούσα να μας δώσετε κάποιες γενικές συμβουλές για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ποιες θα ήταν αυτές;

Υπάρχουν απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που θα μπορούσε καθένας από εμάς να ακολουθήσει, διότι η αλόγιστη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας – σπατάλη – επιβαρύνει τους λογαριασμούς μας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνονται κατευθυντήριες γραμμές για εξοικονόμηση ενέργειας από τα κράτη μέλη της. Στη συνέχεια θα παραθέσω ορισμένες από αυτές τις οδηγίες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν ολόχρονα και στην Κύπρο.

• Τον χειμώνα ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 22°C. Πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε ένας βαθμός πιο πάνω από τη συγκεκριμένη θερμοκρασία, καταναλώνει μέχρι και 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Πολύ σημαντική είναι και η τακτική συντήρηση των κλιματιστικών, αφού μειώνει την κατανάλωση μέχρι και 30%.

• Τοποθετούμε τα ψυγεία σε χώρο με καλό αερισμό, μακριά από τον ήλιο και οποιεσδήποτε άλλες πηγές θερμότητας.

• Αφαιρούμε τις ηλεκτρικές μικροσυσκευές – όπως φορτιστές – από την πρίζα (ρευματοδότη), μετά την χρήση τους.

• Η καλή μόνωση περιορίζει σημαντικά τις απώλειες ψύξης (π.χ. από οροφή, πόρτες, παράθυρα, τοίχους). Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια.

• Να γίνεται συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων (μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30%), να μην ψύχεται υπερβολικά ο χώρος, να μην μένουν ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

• Να επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση (Α+++, Α+) που είναι πιο αποδοτικές και εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και 50%.

• Τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας και νερού. Γι’ αυτό, πριν την χρήση τους φροντίζουμε να είναι γεμάτα και επιλέγουμε τη λειτουργία με την χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

• Αντικαθιστούμε τις ενεργοβόρες λάμπες με Led, αφού μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% ενώ έχουν μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

• Προτιμούμε να απενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές, παρά να τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής.

• Αποφεύγουμε την χρήση στεγνωτήριου ρούχων, του βραστήρα νερού, την ηλεκτρική σκούπα.

• Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί μέχρι και 40%-60% ενέργεια.

• Τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες ηλεκτρικής κουζίνας, ώστε να μην γίνεται αχρείαστη σπατάλη ενέργειας.

• Να μην ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο, αλλά και να γίνεται συχνή απόψυξη.