Οι τάσεις στην αγορά ακινήτων το 2023

Σε δύο επίπεδα θα κινηθεί η αγορά ακινήτων στην Κύπρο το 2023, σύμφωνα με τον CEO της Synergy Real Estate, Χριστόδουλο Κυριάκου και τον Sales Manager της εταιρείας, Παναγιώτη Τόφας, οι οποίοι προβλέπουν, ότι η δυναμική που ανέπτυξε η ξένη επενδυτική αγορά θα παραμείνει αναλλοίωτη ενώ υπολογίζεται ότι η εγχώρια ζήτηση θα επιβραδυνθεί. 

Όπως σημειώνουν σε συνέντευξη, οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση, θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. 

Πώς θα επηρεάσουν την αγορά ακινήτων στην Κύπρο, οι τεράστιες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών ταυτόχρονα με την αύξηση των επιτοκίων;

Το κόστος κατασκευής που παρέμεινε σταθερό από το 2015 μέχρι και το 2020, έχει πλέον αυξηθεί πάνω από 20% με 30%. Παράλληλα, παρότι μέχρι τα μέσα του 2022 τα επιτόκια ήταν «καθηλωμένα», στη συνέχεια παρατηρήθηκαν αυξήσεις, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2023 αναμένονται άλλες δύο νέες προσαυξήσεις, που θα ανεβάσουν το κόστος των στεγαστικών δανείων άνω του 5%.

Όταν λοιπόν για να χτιστεί ένα τετραγωνικό οικιστικής μονάδας απαιτούνται πλέον περισσότερα από €1.500, θα πει ότι σε συνδυασμό με την αξία της γης και το κέρδος του εργολάβου, κάθε τετραγωνικό σε νεόδμητο μπορεί να ξεπεράσει τις €3.000. Συνεπώς, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. μπορεί να απαιτεί ίδια κεφάλαια πέραν των €60.000 ευρώ και επιπλέον καταβολή μηνιαίας δόσης €1.200-€1.300  για 30 χρόνια.

Ο τομέας μπορεί μεσοπρόθεσμα να απορροφήσει σε κάποιο βαθμό αυτές τις αυξήσεις;

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, σε σχέση και με το σταθερό χωρίς αυξήσεις οικογενειακό εισόδημα, είναι αντιληπτό πως τα νοικοκυριά κάνουν συχνά δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στην αγορά κατοικίας. Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα είναι πως δύσκολα το εν δυνάμει αγοραστικό κοινό μπορεί μεσοπρόθεσμα να απορροφήσει την ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα.

Η αύξηση των ενοικίων είναι εδώ και αρκετό καιρό, καθημερινό θέμα συζήτησης. Γιατί αυξήθηκαν τώρα τόσο πολύ, κυρίως σε Λεμεσό και Λευκωσία;

Οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων αποδίδονται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη ζήτηση, σε σχέση πάντοτε με την προσφορά η οποία είναι μειωμένη. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Συγκεκριμένα, σε Λευκωσία και Λεμεσό, σημαντικός παράγοντας αύξησης των ενοικίων είναι η ύπαρξη πανεπιστημίων, με τους φοιτητές να αναζητούν στέγη κοντά σε αυτά. Στη Λευκωσία ειδικότερα, βλέπουμε συνεχιζόμενη και έντονη ανάπτυξη γύρω από τα πανεπιστήμια, που όμως και πάλι η διαθεσιμότητα δεν είναι επαρκής για την ικανοποίηση της τόσο μεγάλης ζήτησης.

Από την άλλη, κυρίως στη Λεμεσό παρατηρείται μεγάλη κάθοδος από ξένους που μετακομίζουν στην Κύπρο για εργασία. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της υποχρεωτικής επιστράτευσης στη Ρωσία, έχει εντατικοποιηθεί η εισροή πολιτών των δύο αυτών χωρών.

Είναι δικαιολογημένες δηλαδή αυτές οι αυξήσεις;

Θα λέγαμε πως ειδικά στη Λεμεσό, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία έτη σε σχέση με τις τιμές άλλων επαρχιών. Για να απαντήσουμε στο ερώτημά σας, θα πούμε πως εξαρτάται από ποια πλευρά το εξετάζεις το ζήτημα. Ένας ενδιαφερόμενος ενοικιαστής που πιθανόν να μην έχει τη δυνατότητα να δώσει τόσα χρήματα, σίγουρα θα θεωρήσει πως αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε δικαιολογημένο. Ένας ιδιοκτήτης ακινήτων πάλι, βλέποντας κυνικά το θέμα, θα επικαλεστεί το νόμο Προσφοράς και Ζήτησης. Εμείς, ως επαγγελματίες, θεωρούμε πως οι τιμές χρήζουν επαναθεώρησης, παρόλο που δεν διαφαίνεται πως θα συμβεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον.

Υπάρχουν ακίνητα ώστε να μπορούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση;

Η ανάγκη για στέγαση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν ικανοποιείται από την σχετικά χαμηλή προσφορά σε νεόδμητες ή και μεταχειρισμένες μονάδες. 

Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης υποβοηθά στο να αυξηθεί η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα;

Η στεγαστική πολιτική στην Κύπρο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει το στεγαστικό σχέδιο αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, όπως επίσης και συγκεκριμένων περιοχών υπαίθρου. Το γεγονός συμβάλει στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών του νησιού, ενώ οι συμπολίτες μας ενισχύονται οικονομικά για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας προς μόνιμη ιδιοκατοίκηση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη ζήτηση για οικιστικές μονάδες σε περιοχές όπου καλύπτονται από το σχέδιο και οι οποίες είναι οικονομικά πιο προσιτές.

Υπάρχει ακόμη ζήτηση από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα αναφορικά με την Κύπρο;

Το αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους είναι υπαρκτό και οι επενδύσεις αναμένεται ότι θα συνεχίσουν δυναμικά καθώς αρκετές ξένες εταιρείες μεταφέρουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και έδρες στην Κύπρο, στο πλαίσιο των φορολογικών και άλλων κινήτρων που παρέχει η κυβέρνηση. Η συνθήκη αυτή, ευνοεί τις μεγάλες και μικρές επενδύσεις σε ακίνητα, αφού όσοι μετοικούν στην χώρα μας, πρέπει να προβούν στις ανάλογες αγορές και ενοικιάσεις για την κάλυψη των επαγγελματικών τους αλλά και προσωπικών αναγκών στέγασης.

Πώς βλέπετε την αγορά ακινήτων σήμερα και ποιες προβλέψεις θα μπορούσατε να κάνετε για το 2023;

Όπως όλα δείχνουν, η αύξηση των κατασκευαστικών υλικών που σημειώθηκε λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, θα συνεχίσει να υφίσταται. Παράλληλα, η αύξηση του κόστους δανεισμού και των πληθωριστικών πιέσεων δυσχεραίνουν την αγορά ακινήτων, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Φ.Π.Α., που θα ανεβάσει περαιτέρω το κόστος απόκτησης πρώτης κατοικίας σε πολλές περιπτώσεις.

Το 2023, η αγορά θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Από τη μία η δυναμική που ανέπτυξε η ξένη επενδυτική αγορά αναμένεται να παραμείνει αναλλοίωτη και από την άλλη, υπολογίζεται ότι η εγχώρια ζήτηση θα επιβραδυνθεί.

Από αριστερά προς δεξιά, οι τρεις ιδρυτές της Synergy Real Estate, Χριστόδουλος Κυριάκου (CEO), Παναγιώτης Τόφας (Sales Manager), Αντρέας Αντρέου (Rentals Manager). 

Ο τομέας του Real Estate  ενστερνίζεται την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση;

Ο τομέας των ακινήτων και της ανάπτυξης οδεύει προς αλλαγή όσον αφορά στον τρόπο κατασκευής και ανέγερσης «πράσινων κτιρίων». Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στοχεύουν στην αποπεράτωση ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων, ενώ και οι αγοραστές επιζητούν πλέον ακίνητα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, καθώς προσμετρούν το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος που θα τους αποφέρει η σωστή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ανάλογη μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.  Επιπλέον, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προχώρησε με τη 2η προκήρυξη του Σχεδίου “Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις κατοικίες”, το οποίο δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να εναρμονίσουν τις κατοικίες τους με τις σύγχρονες τάσεις της πράσινης ανάπτυξης, λαμβάνοντας κρατική χορηγία.

Ο κόσμος μπορεί να λαμβάνει υπόψη την εκτίμηση του Κτηματολογίου για τα ακίνητά του;

Η γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου αποτελεί τη βάση για σκοπούς επιβολής φορολογίας και τελών επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι δεν αντιπροσωπεύει την Αγοραία Αξία του ακινήτου στην ελεύθερη αγορά. Οι εκτιμήσεις διενεργήθηκαν αυτοματοποιημένα και μαζικά βάσει ορισμένων παραμέτρων, ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες αξίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα αγορά/πώληση, επένδυση,  δανειοδότηση ή απαλλοτρίωση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται όπως προσφεύγουν στους εγγεγραμμένους και αδειούχους εκτιμητές, ώστε να τυγχάνουν ολοκληρωμένης και αξιόπιστης αξιολόγησης του ακινήτου τους.

Θα δούμε τις τιμές των ακινήτων στη κυπριακή αγορά να ακολουθούν την ανιούσα;

Οι τιμές των ακινήτων καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση όπως αναφέραμε και πιο πριν. Η ζήτηση προς το παρόν είναι σταθερή λόγω της αύξησης του πληθυσμού αλλά και της ανάγκης επαγγελματικής και προσωπικής στέγασης, ενώ από την άλλη, η προσφορά δεν είναι επαρκής για να καλύψει όλες τις ανάγκες, γεγονός το οποίο υπολογίζεται πως θα συνεχίσει να σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στα ακίνητα;

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις αξίες και τις τιμές των ακινήτων είναι μεταξύ άλλων, το είδος του ακινήτου, η τοποθεσία, η Πολεοδομική Ζώνη και η επιτρεπόμενη χρήση, το είδος πρόσβασης, η σχέση με το επίπεδο του δρόμου, το εμβαδό και το σχήμα του οικοπέδου ή τεμαχίου.

Για τα κτίρια, καθοριστικοί παράγοντες πέραν την τοποθεσίας, είναι χαρακτηριστικά όπως: το είδος της μονάδας ή του κτιρίου, το εμβαδό, το έτος ανέγερσης ή/και ανακαίνισης, η κατάσταση, ο τρόπος κατασκευής και τυχόν υπαρκτά προβλήματα στην οικοδομή.

Κλείνοντας, θα λέγατε πως αυτή ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προβεί κάποιος σε αγορά πρώτης κατοικίας;

Αντιθέτως. Εάν κάποιος διαθέτει όλο το κεφάλαιο ή έστω έχει το αρχικό κεφάλαιο και έχει εξασφαλισμένο το ποσό δανειοδότησης, αυτή είναι η στιγμή να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να επωφεληθεί του υφιστάμενου, μειωμένου ΦΠΑ πρώτης κατοικίας, πριν την επικείμενη ψήφιση του νόμου.

Επίσης, ας μην αγνοούμαι πως πάντοτε υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες ακόμη και σε μεταπωλήσεις, με ακίνητα σε άριστη συχνά κατάσταση, πολλές φορές με μεγαλύτερο εμβαδό αλλά και εμφανώς πιο χαμηλή τιμή από ένα νεόδμητο. Φτάνει να ξέρεις που να ψάξεις ή αποταθείς. Ο σύμβουλος ακινήτων που θα επιλέξεις, θα σε συμβουλεύσει και κατατοπίσει αναλόγως, βάσει της εμπειρίας και γνώσης του γύρω από την αγορά.

Synergy Real Estate

Η Εταιρεία Εκτίμησης Ακινήτων ChKyriacou Real Estate Consultants (Synergy Valuations Chartered Surveyors) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2021, ενώ ακολούθησε η Κτηματομεσιτική εταιρεία Synergy Real Estate τον Ιούνιο του 2022, μέσα από ένα συνεταιρισμό των Χριστόδουλο Κυριάκου, Παναγιώτη Τόφα, Αντρέα Αντρέου. Τρεις νέους ανθρώπους με πολύχρονη όμως εμπειρία στον χώρο των ακινήτων και αγάπη για το αντικείμενό τους.

Τους εμπνευστές και ιδρυτές, πλαισιώνει σήμερα μια ομάδα άλλων εννέα επαγγελματιών, η οποία ενδυναμώνεται σταθερά, σταδιακά και επιλεκτικά, με σημαντικές προσθήκες στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Το επιχειρηματικό εγχείρημα, ξεκίνησε με ένα ξεκάθαρο όραμα. Τη δόμηση μιας εταιρείας στον χώρο των ακινήτων, την οποία να διέπουν η αυθεντικότητα και μοντέρνα προσέγγιση στην προβολή, προώθηση και επικοινωνία (marketing & branding), «αγκαλιάζοντας» ταυτοχρόνως τις αρετές της ενσυναίσθησης και συμπερίληψης. Με απλά λόγια, κάθε πελάτης δικαιούται και αξίζει της ίσης και αμέριστης προσοχής και αφοσίωσης της ομάδας.

Στόχος και στοίχημα είναι να συναντιούνται οι προσδοκίες των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται, όποιο “προϋπολογισμό” και αν διαθέτουν και όποια ανάγκη και αν έχουν.

Γνωρίζουμε ότι η αγορά, η πώληση και ενοικίαση, μπορεί να καταστούν χρονοβόρες και αγχωτικές διαδικασίες για τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Η δική μας συμμετοχή, κάνει πιο ευχάριστη την εμπειρία, απλοποιώντας την για τον πελάτη.  Εξάλλου, η φράση “The team who meets your needs” που βρίσκεται συχνά πλάι στο όνομά της Synergy Real Estate, δεν αποτελεί απλώς ένα σλόγκαν. Είναι η σύνοψη της εταιρικής μας ταυτότητάς η οποία πηγάζει μέσα από την ιδεολογία μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοσελίδα: https://synergyestates.cy/

Facebook: https://www.facebook.com/synergy.realestate.cy

Instagram: https://www.instagram.com/synergy_realestate.cy/

Διεύθυνση: Ανδρέα Μιχαλακοπούλου 12, Γραφείο 202, Τ.Κ. 1075, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22 525269

Η ομάδα αποτελείται από (αριστερά προς δεξιά): Μιράντα Νασσίφ (office administrator),  Δημήτρης Αγκαβανάκης (graphic designer – photo editor), Δημήτρης Δημητρίου (agent), Άντρη Κορνηλίου (agent), Σάββας Ομήρου (agent), Αντρέας Νικολάου (agent), Νίκολα Καρατζιά (Media & Communications manager), Παναγιώτης Τόφας, Αντρέας Αντρέου, Χριστόδουλος Κυριάκου, Όλγα Μιχαηλίδου (office administrator), Λουίζα Ασκάρ (agent).

Φωτογραφίες: Ειρήνη Θεοδώρου

Πηγή: Philenews

https://www.philenews.com/oikonomia/brand-voice/article/1682471