Ποιοι παράγοντες αυξάνουν αλλά και μειώνουν την αξία μιας κατοικίας/διαμερίσματος, και με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να ανεβάσει την τιμή του ακινήτου του;

Η απορία του μήνα

Επειδή όταν απορώ αξίζει να… ρωτώ!

Μέσα από τη νέα στήλη του μηνιαίου, διαδικτυακού περιοδικού της Synergy Real Estate, θα παρέχονται απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που σχετίζονται με τα ακίνητα και την κτηματαγορά της Κύπρου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μας, Χριστόδουλος Κυριάκου, απαντάει ενδελεχώς στο ερώτημα που του τέθηκε.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν αλλά και μειώνουν την αξία μιας κατοικίας/διαμερίσματος, και με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να ανεβάσει την τιμή του ακινήτου του;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή ακόμα και αρνητικά την αξία ενός ακινήτου, εκ των οποίων κάποιοι μπορεί να προκύπτουν από τις ενέργειες του εκάστοτε ιδιοκτήτη ή και να είναι εξωγενείς που να μην μπορούν να ελεγχθούν. Για παράδειγμα, ένας εξωγενής παράγοντας που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα αναβαθμίζοντας την αξία της οικίας μας, είναι η κατασκευή νέων έργων υποδομής στην εκεί περιοχή ή η ανέγερση σχολείου.

Στην περίπτωση που εμείς οι ίδιοι ως ιδιοκτήτες θέλουμε να αναλάβουμε «δράση», ένας καλός τρόπος για να αυξήσουμε την αξία της μεταχειρισμένης κατοικίας ή του διαμερίσματός μας, είναι η ανακαίνιση και η βελτίωση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Ειδικά, εάν το ακίνητο θα διατεθεί στην αγορά προς πώληση, ορισμένες κινήσεις είναι πιθανό να αλλάξουν εξ ολοκλήρου την εικόνα του, ανεβάζοντας την αγοραία αξία του, συμβάλλοντας έτσι στη συντομότερη ενδεχομένως πώλησή του.

Χρειάζεται ωστόσο προσοχή όσον αφορά στα έξοδα αλλά και στις επιλογές υλικών και «τελειωμάτων», γιατί το κόστος τους -το οποίο και θα επωμιστεί ο ιδιοκτήτης-, δεν συνεπάγεται ότι θα αυξήσει απαραίτητα την αξία. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το δικό μας γούστο μπορεί να μην ταιριάζει με κάποιου άλλου, κάτι που μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση του ιδιοκτήτη και του εν δυνάμει αγοραστή.

Υπάρχουν όμως και άλλες κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την τιμή πώλησης του σπιτιού σου, τις οποίες και παραθέτω ακολούθως:

•   Αναβάθμισε την ενεργειακή απόδοσή του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θερμομόνωση, καθώς και στα μέσα θέρμανσης. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και ηλιακού συστήματος, θεωρούνται πλέον ως βασικά στοιχεία μιας κατοικίας.

•   Τοποθέτησε πόρτα ασφαλείας, νέες εσωτερικές θύρες και διπλά τζάμια εάν δεν υπάρχουν ήδη – για καλύτερη ηχομόνωση και θερμομόνωση.

•   Ανακαίνισε χώρους του σπιτιού όπως είναι η κουζίνα και τα μπάνια, που λόγω μεγάλης χρήσης επιδέχονται περισσότερων φυσικών φθορών.

•   Βάψε τους τοίχους και αναβάθμισε τη διακόσμηση και τη γενικότερη αισθητική του χώρου, σε περίπτωση που αυτή δεν συνάδει με την εποχή μας.

•   Αντικατέστησε τα παλιά ή φθαρμένα πατώματα και κάνε τις απαραίτητες επιδιορθώσεις.

•  Εάν σκέφτεσαι την ενοικίαση του ακινήτου ως επιπλωμένο, αναλογίσουν την αλλαγή όλων ή μερικών επίπλων που δείχνουν παλαιότερα ή έχουν φθαρεί, εκμοντερνίζοντας έτσι τη συνολική εικόνα των χώρων σου.

•   Διατήρησε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο, ειδικά κατά την πραγματοποίηση επί τόπου επισκέψεων από δυνητικούς αγοραστές ή ενοικιαστές.

•   Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εξωτερικοί χώροι, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην όλη εικόνα του ακινήτου. Γι΄αυτό, διατήρησε περιποιημένο τον κήπο, και τακτοποιημένη την αυλή και τις βεράντες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο όταν αφορά σε διαμερίσματα, καθώς μπορεί εσύ ως ιδιοκτήτης να προτίθεσαι να επενδύσεις στη βελτίωση του ακινήτου σου αλλά η οικοδομή στο σύνολο της να χρήζει συντήρησης ή ανακαίνισης, με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να μην είναι πρόθυμοι να συμβάλουν οικονομικά. Μια καλοδιατηρημένη πολυκατοικία όμως, με αποτελεσματική διαχείριση των κοινόχρηστων θεμάτων της, αυξάνει την αξία και εμπορευσιμότητα των διαμερισμάτων σε αντίθεση με ένα κακοσυντηρημένο κτίριο.

Κλείνοντας, εάν θα έπρεπε να επιστήσω την προσοχή σε ακόμη ένα σημείο που επηρεάζει την αξία ενός ακινήτου, θα εστίαζα στην ύπαρξη ή όχι τελικής έγκρισης και ξεχωριστού τίτλου ιδιοκτησίας. Ένα ακίνητο το οποίο κατέχεται ως μερίδιο ή έχουν γίνει κατασκευαστικές παρατυπίες σε αυτό, οι οποίες εμποδίζουν την εξασφάλιση καθαρού πιστοποιητικού τελικής έγκρισης, έχουν σοβαρό αντίκτυπο τόσο στην τιμή όσο και στην εμπορευσιμότητα.

Παρατηρείται δυστυχώς συχνά το φαινόμενο, όπως οι ιδιοκτήτες παραβλέπουν τους όρους των αδειών, διενεργώντας παρανομίες με το σκεπτικό ότι θα χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση και αν θελήσουμε να το πωλήσουμε «βλέπουμε και κάνουμε».

Επομένως, συστήνεται πάντοτε όπως οι ιδιοκτήτες προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε τα ακίνητά τους να είναι νόμιμα και ορθώς εγγεγραμμένα στον τίτλο ιδιοκτησίας. Το αντίθετο, μειώνει τις πιθανότητες πώλησης της ακίνητης περιουσίας μας.

* Μπορείτε και εσείς να μας στέλνετε τις δικές σας απορίες προς επίλυση, στο info@synergyestates.cy