Ποιες ερωτήσεις θα ήταν καλό να θέσει ένας ενδιαφερόμενος ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου προτού το ενοικιάσει, και το αντίστροφο, ώστε να είναι από την αρχή ξεκάθαροι οι όροι μιας ενδεχόμενης σύμβασης;

Η απορία του μήνα

Επειδή όταν απορώ αξίζει να… ρωτώ!

Μέσα από αυτή τη στήλη του μηνιαίου, διαδικτυακού περιοδικού της Synergy Real Estate, παρέχονται απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που σχετίζονται με τα ακίνητα και την κτηματαγορά της Κύπρου.

Ο Υπεύθυνος Ενοικιάσεων της εταιρείας μας, Ανδρέας Ανδρέου, απαντάει στο ερώτημα που του τέθηκε.

Ποιες ερωτήσεις θα ήταν καλό να θέσει ένας ενδιαφερόμενος ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου προτού το ενοικιάσει, και το αντίστροφο, ώστε να είναι από την αρχή ξεκάθαροι οι όροι μιας ενδεχόμενης σύμβασης;

Ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής πριν υπογραφεί το ενοικιαστήριο έγγραφο, θα ήταν καλό να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου τις εξής διευκρινίσεις:

  1.  Ποια είναι η ακριβής ημερομηνία καταβολής του ενοικίου και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτή (τραπεζική εντολή, έμβασμα, μετρητά, επιταγή).

  2.  Πόσα είναι η προκαταβολή (εγγύηση), πότε και σε ποιες περιπτώσεις επιστέφεται.

  3.  Εάν υπάρχουν κοινόχρηστα, πόσο στοιχίζουν και ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνει το συγκεκριμένο κόστος.

  4.  Εάν στο μηνιαίο κόστος του ενοικίου καλύπτεται κάποια παροχή όπως το μηνιαίο πάγιο διαδικτύου.

  5.  Κάθε πόσα χρόνια θα υπάρχει αύξηση στο ενοικιαστήριο και πώς αυτή θα καθορίζεται;

  6.  Κατά πόσο εάν καταβληθεί το ετήσιο κόστος των ενοικίων από την αρχή – με την υπογραφή

       του συμβολαίου -, θα υπάρξει κάποια έκπτωση.

  7.  Ποια έγγραφα/βεβαιώσεις χρειάζεται να προσκομίσει πριν την υπογραφή του συμβολαίου (π.χ. πιστοποιητικό εργασίας, οικονομική κατάσταση).

  8.  Εάν επιτρέπεται η φιλοξενία κατοικιδίου στο συγκεκριμένο ακίνητο. Ακόμη και αν στην παρούσα φάση δεν έχεις κατοικίδιο, μελλοντικά μπορεί να θελήσεις να αποκτήσεις. Καλό είναι να γνωρίζεις εκ των προτέρων τις θέσεις του ιδιοκτήτη σχετικά με αυτό το θέμα.

  9.  Πότε μπορεί να παραδοθεί το ακίνητο προς μετακόμιση;

10.   Να καθοριστούν οι εργασίες (π.χ. βάψιμο, καθάρισμα, επισκευές) που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν στον χώρο πριν την υπογραφή και μετακόμιση, καθώς και ποιος θα καλύψει αυτό το κόστος. Εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένοι διακανονισμοί, όπως για παράδειγμα να αναλάβει την πληρωμή των εξόδων ο ενοικιαστής αλλά να αποκοπεί όλο ή μέρος αυτού του ποσού από τα ενοίκια, θα ήταν δόκιμο να συμπεριληφθεί ως όρος στο ενοικιαστήριο συμβόλαιο.

11.  Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ή κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά του ενοικιαστή στον χώρο αυτό; Για παράδειγμα, ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους του ακινήτου.

12.  Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής θελήσει να «σπάσει» το συμβόλαιο νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης του, θα υπάρξει κάποια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση;

13.  Εάν υπάρχει το ενδεχόμενο υπενοικίασης του χώρου, κατά πόσο ο ιδιοκτήτης θα ήταν σύμφωνος ή αρνητικός.

14.  Πόσο καιρό πριν τη λήξη του ενοικιαστηρίου θα πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο θα υπάρξει ανανέωση ή όχι;

Αντίστροφα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να θέλει να θέσει στον ενδιαφερόμενο ενοικιαστή τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1.  Με τι δραστηριοποιείται επαγγελματικά και με ποιο τρόπο προτίθεται να καταβάλλει το ενοίκιο (τραπεζική εντολή, έμβασμα, μετρητά, επιταγή).

  2.  Εάν υπάρχουν συστάσεις από εργοδότες ή προηγούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων από τους οποίους ενοικίαζε.

  3.  Πόσα άτομα θα μένουν στο συγκεκριμένο ακίνητο.

  4.  Κατά πόσο ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής έχει ή προτίθεται να αποκτήσει κατοικίδια κατά τη διαμονή του στον χώρο (σε περίπτωση που αυτά είναι σημεία τα οποία ενδιαφέρουν τον ιδιοκτήτη ή δεν τα επιτρέπει).

  5.  Εάν έχει κατοικίδιο – κυρίως εάν πρόκειται για πολυκατοικία -, κατά πόσο αυτό γαυγίζει πολύ ή είναι επιθετικό.

  6.  Πόσο καιρό/χρόνια σκοπεύει να μείνει στο συγκεκριμένο ακίνητο.

  7.  Εάν θα υπάρχουν συγκάτοικοι και αριθμός ατόμων που θα φιλοξενεί ο χώρος.

  8.  Εάν υπάρχουν κάποιες ειδικές απαιτήσεις για τον χώρο, όπως για παράδειγμα να γίνουν ορισμένες επιδιορθώσεις ή διαφοροποιήσεις.

  9.  Να ερωτηθεί ο εν δυνάμει ενοικιαστής κατά πόσο σκοπεύει να κάνει ο ίδιος κάποιες αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου, π.χ. να προβεί σε διαχωρισμό κάποιου χώρου με ημιμόνιμη μέθοδο. Να διευκρινιστεί πως με τη λήξη του συμβολαίου το ακίνητο θα πρέπει να παραδοθεί στην αρχική του μορφή.

* Μπορείτε και εσείς να μας στέλνετε τις δικές σας απορίες προς επίλυση, στο info@synergyestates.cy