RSVP events: Συμβουλές για να πάμε την χριστουγεννιάτικη διακόσμησή μας σε άλλο επίπεδο

Είναι οι άνθρωποι που μπορούν να προσθέσουν λίγη παραπάνω μαγεία σε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας, πόσο μάλλον στα Χριστούγεννα.  Έχοντας ως μαγικό ραβδάκι το ταλέντο και την υψηλή αισθητική τους, δημιουργούν με τη διακόσμησή τους χώρους σχεδόν βγαλμένους από παραμύθι, κινηματογραφική υπερπαραγωγή ή editorial μεγάλης εμβέλειας περιοδικού.

Και επειδή αυτές τις γιορτινές ημέρες, όλο και σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ ή κατάστημα θα πάμε, του οποίου θα ζηλέψουμε το στολισμό που οι ίδιοι έχουν επιμεληθεί, τους ζητήσαμε να μας καθοδηγήσουν ώστε να διακοσμήσουμε και εμείς το σπίτι μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι Νικόλας Κυριάκου και Ταμάρα Σαάτι, ιδιοκτήτες της RSVP Events, μας μιλάνε ανάμεσα σε άλλα για εναλλακτικό στολισμό, ροζ χριστουγεννιάτικα δέντρα, λουλούδια και φυτά που «μυρίζουν» γιορτές, για στοιχεία που δεν δύναται να λείπουν από την εορταστική διακόσμηση μα και άλλα, που πρέπει να απουσιάζουν σε περίπτωση που έχουμε παιδιά. Αναλύουν τις διαφορές ανάμεσα στη διακόσμηση ενός επαγγελματικού χώρου και μιας κατοικίας, καθώς και ενός μοντέρνου σε αντίθεση με ενός κλασικού σπιτιού.

Συνέντευξη: Νίκολα Καρατζιά

Φωτογραφικό υλικό: RSVP Events

Υπάρχουν στοιχεία τα οποία θεωρείτε ότι δεν πρέπει να λείπουν σε καμία περίπτωση από τον χριστουγεννιάτικο στολισμό ενός χώρου;

Σίγουρα ένα δέντρο και μερικά φωτάκια, είναι το σήμα κατατεθέν της εορταστικής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρούμε ότι κάθε χώρος χρειάζεται να έχει είτε το ένα, είτε το άλλο, απαραίτητα. Μια χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορεί να δανειστεί χειμερινές ή χριστουγεννιάτικες λεπτομέρειες, και χρησιμοποιώντας μόνο μερικά στοιχεία (πρασινάδες του δάσους, κουκουνάρια, στολίδια, κλπ) να είναι εξίσου αποτελεσματική.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να στολίσει χριστουγεννιάτικο δέντρο, υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσει με άλλο τρόπο εορταστική ατμόσφαιρα στον χώρο του;

Θεωρούμε ότι τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια προσφέρουν ζεστασιά σε κάθε χώρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, και ταιριάζουν σε κάθε αισθητική.

Είστε υπέρ του αληθινού ή τεχνητού χριστουγεννιάτικου δέντρου και γιατί;

Σίγουρα προτιμούμε το φυσικό δέντρο, το οποίο μάλιστα προσφέρει και ένα ιδιαίτερο άρωμα σε ένα σπίτι. Καταλαβαίνουμε όμως ότι η χρήση φυσικών δέντρων δεν είναι εφικτή πάντα και παντού, αφού εμπορικοί χώροι πιθανόν να χρειάζονται στολισμό για μεγαλύτερο διάστημα από όσο επιτρέπει ένα φυσικό δέντρο.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να προωθούνται τάσεις που αφορούν σε διάφορα χρώματα χριστουγεννιάτικων δέντρων (π.χ. ροζ, λευκό), καθώς και ανάποδα κρεμασμένα. Από πού θεωρείτε ότι προκύπτουν αυτές, και πώς τις βρίσκετε βάσει της δικής σας αισθητικής;

Ο κόσμος σίγουρα πάντα ψάχνει κάτι νέο, θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό από την παραδοσιακή διακόσμηση. Οπωσδήποτε, και το μάρκετινγκ των μεγάλων εταιρειών επηρεάζει την αγορά. Εμείς, γενικά είμαστε υπέρ των νέων και πρωτοποριακών ιδεών, όπως και της χρήσης χρωμάτων που ίσως είναι λιγότερο συμβατικά για τη γιορτινή περίοδο. Ωστόσο, σίγουρα το παραδοσιακό ύφος δεν χάνει ποτέ την αξία του. Να τονίσουμε ότι δεν χρειάζεται όλες οι τάσεις να μας βρίσκουν όλους σύμφωνους, άρα κρατάμε όσες μας αρέσουν.

Φέτος, λόγω και της «φρενίτιδας» που προκλήθηκε με την ταινία barbie, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει την τιμητική του το ροζ χρώμα ακόμα και στα δέντρα ή στολίδια;

Έχουμε δει στο εξωτερικό τα πάντα να «βάφονται» στα ροζ μετά την κυκλοφορία της ταινίας, όμως για τις γιορτές το ροζ είναι ένα χρώμα που έτσι και αλλιώς, τα τελευταία χρόνια δεν λείπει από τη διακόσμηση σπιτιών και εμπορικών χώρων. Εάν αυτό το στυλ ταιριάζει με την αισθητική σας ή εάν έχετε μικρά παιδιά, ίσως να ήταν μια ενδιαφέρουσα, τολμηρή επιλογή!

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για έναν προσωπικό χώρο-κατοικία, πόσο και κατά ποιο τρόπο διαφέρει από εκείνη ενός επαγγελματικού χώρου όπως εταιρεία/γραφείο ή χώρου εστίασης;

Σιγουρα οι εμπορικοί χώροι βλέπουμε ότι διακοσμούνται νωρίτερα από ότι οι κατοικίες, άρα η ανάγκη για χρήση καλής ποιότητας μεν, ψεύτικων υλικών δε, επιβάλλεται. Σε κάποιους χώρους η διακόσμηση αφορά τον περαστικό, άρα πρέπει να είναι ορατή από το εξωτερικό του χώρου, σε άλλους αφορά στον πελάτη, άρα ίσως πρέπει να είναι διάχυτη σε όλο τον χώρο. Από την άλλη, σε κατοικίες γίνεται συνήθως σε μικρότερη κλίμακα, αφού αφορά κυρίως τους ίδιους τους κατοίκους.

Ποια φυτά και λουλούδια θεωρείτε ότι ταιριάζουν άψογα με το κλίμα των εορτών;

Το κυπαρίσσι, το πεύκο, το έλατο ως πρασινάδες, μπορούν να αποτελέσουν ωραία βάση για το μπουκέτο που θα βάλετε στο βάζο σας, για μια χειροποίητη γιρλάντα πάνω από το τζάκι σας ή στην περίμετρο μιας πόρτας. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να επιλέξει από απόλυτα γιορτινά στοιχεία όπως το ilex, το βαμβάκι, τα κουκουνάρια, μέχρι πιο κλασικά χειμερινά στοιχεία όπως antique ορτάνσιες και πρώτεες.

Η RSVP αναλαμβάνει τη διακόσμηση κατοικιών και στολισμό χριστουγεννιάτικου δέντρου εάν ζητηθεί;

Δυστυχώς, λόγω φόρτου εργασίας, αυτή δεν είναι μια υπηρεσία που προφέρουμε. Αντιθέτως, εάν διατηρείτε κάποια επιχείρηση όπως μπαρ ή εστιατόριο, μπορείτε να μας καλέσετε για να σκεφτούμε μαζί κάτι που θα ταίριαζε στον χώρο σας.

Η αρχιτεκτονική και interior design ενός χώρου όπως μία κατοικία, θα έπρεπε να επηρεάζει στο είδος διακόσμησης που θα επιλέξει κάποιος να ακολουθήσει; Για παράδειγμα, διαφορετικά πρέπει να στολιστεί ένα μοντέρνο σπίτι, από ότι ένα πιο κλασικό;

Σίγουρα η αισθητική ενός σπιτιού περιορίζει τη διακόσμηση που ταιριάζει σε αυτό. Σε ένα πιο κλασικό σπίτι, ιδανική επιλογή είναι το κλασικό δέντρο με κόκκινα και χρυσά στολίδια, ενώ σε ένα πιο μοντέρνο σπίτι θα ταίριαζε ένα πιο σκανδιναβικού ύφους δέντρο, με τα χρώματα του χώρου να αντικατοπτρίζονται στα χρώματα της διακόσμησης. Θα προτείναμε ένα συνδυασμό από metallic χρώματα αλλά και στολίδια λευκά και μαύρα που αν και ασυνήθιστα, θα ταίριαζαν σε ένα πιο μοντέρνο και «σοβαρό» χώρο.

Θεωρείτε ότι σε ένα σπίτι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά περισσότερα από ένα χριστουγεννιάτικα δέντρα;

Σε κατοικίες με χώρους που επιτρέπουν τη διακόσμηση πάνω από ενός δέντρων, γιατί όχι; Αν οι κάτοικοι θέλουν για παράδειγμα να στολίσουν κάθε καθιστικό ή άλλο χώρο του σπιτιού με διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπορούν να το κάνουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Μάλιστα, αυτό είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνά να συμβαίνει στο εξωτερικό.

Εάν υπάρχει ένα χρώμα που χαρακτηρίζει τα δικά σας Χριστούγεννα, ποιο είναι αυτό;

Εάν πρέπει να επιλέξουμε ένα, θα πούμε το κόκκινο. Είναι το κλασικό γιορτινό χρώμα που μας συντροφεύει σε κάθε ηλικία, από παιδιά μέχρι και σήμερα.

Εάν κληθείτε να αναλάβετε τη διακόσμηση ενός σπιτιού στο οποίο ζουν και μικρά παιδιά, το δεδομένο αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις σας κάνοντας πιο παιχνιδιάρικο το αποτέλεσμα;

Για οικογένειες με μικρά παιδιά θα συμβουλεύαμε να αποφεύγονται τα γυάλινα στολίδια και εκείνα που παραπέμπουν σε φαγώσιμα – όπως μούρα και καραμέλες. Σε περίπτωση που ένα πιο παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα ταιριάζει σε ολόκληρη την οικογένεια, η χρήση πολύχρωμων ή χάρτινων στολιδιών ή στολιδιών που μπορείτε να φτιάξετε οι ίδιοι με τα παιδιά σας, θεωρούμε ότι αποτελούν όμορφες και δημιουργικές ιδέες.

Στη δουλεία σας τέτοιες μέρες, προφανώς ασχολείστε συνεχώς με χριστουγεννιάτικα δέντρα και εορταστική διακόσμηση. Αυτό να υποθέσω ότι μειώνει την επιθυμία να στολίσετε το δικό σας σπίτι;

Σίγουρα η κούραση των ημερών και η ενασχόληση με γιορτινές διακοσμήσεις, δεν μας αφήνει χώρο για περαιτέρω σκέψη για στολισμό των προσωπικών μας χώρων. Εν τέλει βέβαια, πάντα στολίζουμε και τα σπίτια μας. Είναι συνήθως η τελευταία διακόσμηση με την οποία καταπιανόμαστε, αλλά η σημαντικότερη για εμάς και τους αγαπημένους μας.