Ποιες περιοχές θεωρείτε ιδανικές αυτή την περίοδο για αγορά κατοικίας αλλά και επενδυτική αγορά και γιατί; Πού βρίσκει κάποιος ευκολότερα τιμές «ευκαιρίας»;

Η απορία του μήνα

Επειδή όταν απορώ αξίζει να… ρωτώ!

Μέσα από τη συγκεκριμένη στήλη του διαδικτυακού περιοδικού της Synergy Real Estate, παρέχονται απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που σχετίζονται με τα ακίνητα και την κτηματαγορά της Κύπρου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μας, Χριστόδουλος Κυριάκου, απαντάει στο ερώτημα που του τέθηκε.

Ερώτημα:

Ποιες περιοχές θεωρείτε ιδανικές αυτή την περίοδο για αγορά κατοικίας αλλά και επενδυτική αγορά και γιατί; Πού βρίσκει κάποιος ευκολότερα τιμές «ευκαιρίας»;

Η Κύπρος διαθέτει πολλές περιοχές που μπορούν να είναι ιδανικές για αγορά κατοικίας ή επενδυτικούς σκοπούς, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τους στόχους του κάθε εν δυνάμει αγοραστή.

Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην αγορά ακινήτου, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας παράγοντες όπως είναι η τοποθεσία, η ποιότητα κατασκευής, το είδος του ακινήτου – αν δηλαδή είναι εμπορικό ή οικιστικό, καθώς και τη ρευστοποιησιμότητά του ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι σε περίπτωση μελλοντικής, ενδεχόμενης πώλησης. Επιπλέον, θα πρέπει εκ των προτέρων να έχουμε εξετάσει μήπως το ακίνητο είναι ήδη μισθωμένο, αλλά και την αξιοπιστία του ενοικιαστή εφόσον αυτός υπάρχει.

Κάθε επαρχία προσφέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, γι’ αυτό και εναπόκειται στον κάθε επενδυτή να επιλέξει και προβεί στην κατάλληλη για τον ίδιο αγορά, σύμφωνα με τα κριτήρια και ανάγκες του. Ακολούθως, δίνουμε κάποιες βασικές κατευθυντήριες για κάθε πόλη, οι οποίες θα ήταν δόκιμο να μελετηθούν πριν την τελική απόφαση για επένδυση σε ακίνητο.

Λευκωσία: Η πρωτεύουσα λειτουργεί ως το οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο της Κύπρου. Προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια για επενδύσεις, ιδιαίτερα σε εμπορικά ακίνητα και διαμερίσματα, κυρίως σε κεντρικές περιοχές. Υπάρχουν ωστόσο και πιο ήσυχες περιοχές στα προάστια, με ποικιλία ακινήτων, κατά κύριο λόγω οικιστικών. Η Λευκωσία είναι θα λέγαμε ιδανική και για οικογένειες, αφού διαθέτει πληθώρα δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, καθώς και πανεπιστήμια. Ψηλά στις προτιμήσεις τόσο για ιδιοκατοίκηση, όσο και για επένδυση, βρίσκονται οι Δήμοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς, ενώ βλέπουμε ότι μεγάλος αριθμός πωλήσεων, κυρίως σε κατοικίες και διαμερίσματα, διενεργούνται και στους Δήμους Λακατάμειας και Λατσιών.

Λεμεσός: Ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, προσφέρει όλα τα χαρακτηριστικά της πρωτεύουσας με το επιπλέον πλεονέκτημα της θάλασσας και της έντονης νυχτερινής ζωής. Αποτελεί ένα σημαντικό επαγγελματικό και τουριστικό προορισμό, ενώ είναι ιδανική και για οικογένειες καθώς διαθέτει πολλά σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και χώρους αναψυχής. Έχει όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να ζήσει μια άνετη και πολυτελή ζωή. Οι επενδυτές την επιλέγουν λόγω της υψηλής ζήτησης για ενοικίαση, προσφέροντας καλές αποδόσεις. Περιοχές ελκυστικές για αγορά ακινήτου, σύμφωνα βεβαίως και με τον προϋπολογισμό έκαστου αγοραστή, είναι ο Δήμος Λεμεσού, η Γερμασόγεια, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Ύψωνας και ο Άγιος Τύχωνας.

Λάρνακα: Η Λάρνακα με τα έργα που ήδη υλοποιούνται, αλλά και αυτά που προγραμματίζονται στο παραλιακό μέτωπο – στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, έχει προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές καθιστώντας την ως το νέο ανερχόμενο επενδυτικό κέντρο της Κύπρου. Είναι φυσικό επακόλουθο λοιπόν, να υπάρχει ανοδική πορεία των τιμών λόγω της μειωμένης προσφοράς σε ακίνητα και παράλληλα, ένεκα της αυξανόμενης ζήτησης. Καθώς η αγορά ακινήτων συνεχίζει να εξελίσσεται, καθοδηγούμενη τόσο από τις παγκόσμιες τάσεις όσο και από την τοπική δυναμική, η Λάρνακα ξεχωρίζει ως ο νέος προορισμός για όσους ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων. Δημοφιλείς περιοχές για αγορά ακινήτου αυτήν την περίοδο, είναι το κέντρο της πόλης εντός των ορίων του Δήμου Λάρνακας, η περιοχή των Λιβαδιών, της Ορόκλινης αλλά και της Αραδίππου.

Πάφος: Η Πάφος είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με τη ζήτηση να εκτείνεται τόσο στις εξοχικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα, όσο και στις κατοικίες προς ιδιοκατοίκηση. Η Πέγεια, η Χλώρακα και η Γεροσκήπου, θεωρούνται οι πιο ακριβές περιοχές της Επαρχίας, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι πωλήσεις στις κεντρικές περιοχές του Δήμου Πάφου.

Επαρχία Αμμοχώστου: Οι περιοχές της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά ξεχωρίζουν καθώς είναι δημοφιλείς για τον τουρισμό, προσφέροντας καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε τουριστικά καταλύματα. Οι φημισμένες παραλίες προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές είναι ιδανικές για άτομα που επιθυμούν να επενδύσουν σε εξοχικές κατοικίες και τουριστικά θέρετρα, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε ποικιλία ακινήτων – από μικρά συμβατικά διαμερίσματα μέχρι παραθαλάσσια πολυτελή διαμερίσματα και επαύλεις. Οι τιμές διαφοροποιούνται σύμφωνα και με την εγγύτητα σε παραλία και τις προσφερόμενες τουριστικές παροχές.

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τις τιμές “ευκαιρίας”, θα έλεγα πως είναι πιο ορθό και ασφαλές, τη δεδομένη στιγμή της επιθυμητής αγοραστικής πράξης, να εξετάζεται η πιθανώς συμφέρουσα προσφορά ακινήτων σε περιφερειακές περιοχές εκτός των Δήμων, καθώς και τα ακίνητα που πωλούνται κάτω από την αγοραία αξία λόγω προσωπικών δεδομένων των πωλητών ή προβλημάτων με το ακίνητο.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικό όπως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής συνεργάζεται με αξιόπιστους κτηματομεσίτες, με τη βοήθεια των οποίων θα προβεί σε εκτενή έρευνα γύρω από την περιοχή στην οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει, αναλύοντας όλες τις προοπτικές της. Εξάλλου, η αγορά ενός ακινήτου, έχει ένα σημαντικό οικονομικό κόστος, συνεπώς, είναι συνετό να κάνουμε την καλύτερη και ασφαλέστερη για εμάς επιλογή.