Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία και τι καθορίζει την τιμή;

Η απορία του μήνα

Επειδή όταν απορώ αξίζει να… ρωτώ!

Μέσα από τη συγκεκριμένη στήλη του διαδικτυακού περιοδικού της Synergy Real Estate, παρέχονται απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που σχετίζονται με τα ακίνητα και την κτηματαγορά της Κύπρου.

Ο Υπεύθυνος Ενοικιάσεων της εταιρείας μας, Ανδρέας Ανδρέου, απαντάει στο ερώτημα που του τέθηκε.

Απορία:

Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία και τι καθορίζει την τιμή; Δώστε μας κάποια παραδείγματα σε σχέση αριθμού δωματίων και περιοχής (π.χ. μονάρι, δυάρι, τριάρι στον Στρόβολο, Έγκωμη, Λατσιά, κέντρο Λευκωσίας).

Οι τιμές των ενοικίων στη Λευκωσία ποικίλλουν, αναλόγως περιοχής και τύπου του ακινήτου. Να διευκρινιστεί ότι στα παραδείγματα που ακολουθούν, δίδεται ο μέσος όρος των τιμών των ενοικίων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι τιμές που συναντάμε στην αγορά, υπερβαίνουν λίγο ή και πολύ τις αναφερόμενες.

• Μονάρι (1 υπνοδωμάτιο): Στον Στρόβολο ή την Έγκωμη, οι τιμές κυμαίνονται από €700 έως €800 το μήνα. Στα Λατσιά ανέρχονται στα €600-650, ενώ στο κέντρο της Λευκωσίας, μεταξύ €800-€1000.

• Δυάρι (2 υπνοδωμάτια): Οι τιμές ξεκινούν από περίπου €800 και φτάνουν στα €1000, ανάλογα με την τοποθεσία και την κατάσταση του διαμερίσματος. Σε περιοχές όπως ο Στρόβολος και η Έγκωμη, οι τιμές είναι συνήθως υψηλότερες λόγω της ζήτησης​, αγγίζοντας -κατά μέσο όρο- συνήθως τα €1000-€1200. Στο κέντρο της Λευκωσίας, ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στα €1200-1600.

• Τριάρι (3 υπνοδωμάτια): Στον Στρόβολο και την Έγκωμη, τα ενοίκια για τριάρια κυμαίνονται μεταξύ €1200-€1,400, ενώ στα Λατσιά μπορεί να βρεθούν και γύρω στα €1000. Από την άλλη, στο κέντρο της Λευκωσίας, οι τιμές φτάνουν σε επίπεδα €1800-€2100.

Να σημειώσουμε ότι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές ενοικίων, πέραν από την προσφορά και ζήτηση, είναι η τοποθεσία, η ηλικία και η κατάσταση του ακινήτου, το εμβαδό, το είδος και η ποιότητα των τελειωμάτων, η εγγύτητα σε υπηρεσίες και διευκολύνσεις (σχολεία, καταστήματα, κεντρικούς δρόμους). Επίσης, η τιμή ανεβαίνει όταν το ακίνητο είναι πολυτελείας ή βρίσκεται για παράδειγμα, σε ουρανοξύστη. Παράλληλα, η τιμή αυξομειώνεται και σε σχέση με την ύπαρξη επίπλωσης ή όχι.

Εάν τώρα αναφερόμαστε σε κατοικίες και όχι διαμερίσματα, να πούμε ότι η διαμόρφωση των τιμών ενοικίασής τους έχει να κάνει και με το εμβαδό του οικοπέδου και τις εξωτερικές ανέσεις που ενδεχομένως προσφέρονται, όπως για παράδειγμα η πισίνα, ο κήπος, η αυλή.